Luomuelintarvikkeet

Luomuelintarvikkeet valmistetaan luomutiloilla tuotetuista raaka-aineista, luomukalasta tai luomukeruutuotteista. Niiden valmistuksessa lisä-aineita saa käyttää vain rajoitetusti, eikä lainkaan keinotekoisia väri-, aromi- ja makeutusaineita.

Luomuelintarvikkeen tunnistaa virallisista ja pakollisista pakkausmerkinnöistä. EU luomumerkin yhteydessä on oltava valvontaviranomaisen tunnus ja alkuperätieto.


FI-EKO-201
Tuotettu Suomessa

Lue lisää www.evira.fi , www.proluomu.fi

Luomualkoholi

Luonnonmukaisesti tuotettuna voidaan valmistaa kaikkien juomaryhmien tuotteita, mutta yleisimmät markkinoilla olevat luomualkoholijuomat ovat viinejä, oluita ja siidereitä. Toimijat, jotka harjoittavat luomualkoholijuomien valmistusta, tukkukauppaa, varastointia, valmistuttamista tai tuontia kolmansista maista pitää kuulua Valviran luomuvalvontaan.

Voit lukea lisää luonnonmukaisesta alkoholin valmistamisesta www.valvira.fi

Luonnontuotteet

Luonnontuotteita, järvikalaa ja riistaa pidetään usein automaattisesti luomuna. Näin ei ole, koska luomuasetus määrittelee luomuksi ainoastaan maatalousperäiset tuotteet. Riista ei ole luomua, mutta luomuasetus määrittelee vaatimukset luomukeruutuotteille ja kasvatetulle luomukalalle.

Suomessa on maailman suurin luomukeruualue, 13 miljoonaa hehtaaria eli noin 1/3 koko maailman luomukeruualasta. Tästä esimerkkinä, että Suomessa myyntiin kerätystä mustikkasadosta 60 % oli luomua v. 2016.

Lue lisää Luomu Suomessa 2017 www.proluomu.fi