Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen työpajat toivat yhteen luomutuotteiden parissa työskenteleviä ammattilaisia – mukana oli mm. luomutuottajia, ruokapalveluammattilaisia sekä luomutuotteita myyvien yritysten edustajia. Työpajoissa testattiin erilaisia luomutuotteita sekä kehitettiin reseptejä ja yhteistyötä.
Yhdessä työpajassa syntyi merkittävä yhteistyö Lihatukku Tammisen ja Mäntsälän kunnan Ateriapalveluiden välillä. Työpajan aikana nousi esiin mahdollisuus toteuttaa perinteinen hernekeitto luomuna. Tamminen tarttui haasteeseen, ja vain kahden viikon kuluttua Mäntsälän Ateriapalvelut saivatkin testattavaksi uuden luomutuotteen, savusaunapalvikuution.
Täydellinen luomutuote ruokapalvelun tarpeisiin
Testauksen ja jatkojalostajan kanssa käydyn tiiviin vuoropuhelun ansiosta tuotetta kehitettiin edelleen. Muun muassa tuotteen suolapitoisuus (ei sis. fosfaattia) huomioitiin ruoanvalmistuksessa vähentämällä reseptiikasta lisättyä suolaa ja palvikuution koko säädettiin sopivaksi. Lopputuloksena syntyi tuote, joka vastasi täydellisesti ruokapalvelun tarpeisiin. Hernekeiton lisäksi luomu Savusaunapalvikuutio on löytänyt tiensä mm. pastaan, kiusauksiin, pasteijoihin ja piiraisiin.
Aluksi luomu savusaunapalvikuutio oli saatavilla tietyn tavarantoimittajan kautta, mutta käytön ja volyymin kasvaessa se nousi myös valtakunnallisten tukkutoimijoiden listoille. Nyt kaikki ruokapalvelut voivat tilata tätä yhteistyöllä kehitettyä, laadukasta luomulihatuotetta. Tuote palkittiin Vuoden luomutuotteena ammattikeittiö-sarjassa vuonna 2023.
Lihatukku Tammisen Mikon ja Pasin vinkit tuotekehitysyhteistyöhön:
-
Ennakko-oletukset luomun riittävyydestä heitettävä romukoppaan
-
Viestintä, kohtaamiset ja avoin yhteistyö vie onnistumisiin
-
Minä, sinä, hän = ME yhdessä kohti voittavia ratkaisuja
Lihatukku Tammisen Mikko Jääskeläinen ja Pasi Tamminen