Suomessa on tehty kansallinen strateginen päätös, jossa on asetettu tavoite: 25 % luomua julkisten keittiöiden ruokatarjonnasta vuoteen 2030 mennessä. Kun tavoite kirjataan myös kunnan ja ruokapalvelun strategisiin päätöksiin, se edesauttaa luomun käytön lisäämistä ruokapalvelussa.
Ensin strategiaan, sitten käytäntöön
Strategiaan on hyvä kirjata luomutavoitteen lisäksi tarvittavat resurssit luomun käytön lisäämiseksi. Työaikaa kuluu suunnitteluun, käytännön toimenpiteisiin ja tuotekehitykseen ja rahaa mahdollisiin investointeihin. Resurssia tulee varata myös henkilöstön kouluttamiseen ja tuotekehitykseen sitouttamiseen, niillä on tärkeä rooli luomutavoitteen saavuttamisessa.
Hyvin laadittu strategia ohjaa oman toiminnan lisäksi hankintojen kehittämistä sekä yhteistyötä tavarantoimittajien ja luomutuottajien kanssa. Tiivis yhteistyö ruokapalvelun sidosryhmien kanssa auttaa varmistamaan, että luomutuotteita on riittävästi saatavilla, ympäri vuoden. Huomioikaa suunnitelmassa myös luomun käytöstä kertominen asiakkaille ja sidosryhmille, se tekee luomun käytön näkyväksi, tuo toiminnallenne lisäarvoa ja ohjaa asiakkaita tekemään vastuullisia valintoja.
Strategian toteutumisen arviointi ja seuranta kirittävät luomutavoitteeseen pääsyä. Riittävän usein tehdyt välitarkastelut ovat tärkeitä, jotta tarvittavia muutoksia osataan tehdä ajoissa.
Näin meillä – ruokapalvelun kommentti
”Kunnan strategiaan on kirjattu kestävä kehitys. Päätös sitouttaa koko kunnan päättäjiä tekoihin ja resurssien jakoon.”
Ruokapalveluiden strategioita ohjaavat valtakunnalliset strategiset päätökset. Kansallinen julkisten hankintojen strategia ja Suomen kansallinen Luomu 2.0 -ohjelma ovat asettaneet ruokapalveluille tavoitteen: 25 % luomua vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen avulla edistetään kestävää ruokajärjestelmää elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa.
Suomi on maailman pohjoisin maa, jossa harjoitetaan laaja-alaista ja monipuolista maataloutta. Pohjoiset olosuhteet ja nurmen viljelyyn soveltuva ilmasto luovat myös hyvät edellytykset luomutuotannolle.
Luomulla on vahva asema markkinoilla ja julkisissa keittiössä luomun käyttö on kasvussa.
Selvitä ruokapalvelua koskevat vastuullisuustavoitteet. Moni kunta ja organisaatio haluaa pienentää hankintojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksia, suojella luonnon monimuotoisuutta ja edistää asiakkaiden hyvinvointia.
Luomun käytön lisääminen tukee monia näistä tavoitteista. Kun päätös luomun käytön lisäämisestä tukee ruokapalvelun asiakkaan (esimerkiksi kunnan) strategiaa, luomun käytön lisäämiselle on helpompi saada tukea ja resursseja.
Luomun tietokortit kertovat, miksi luomu on hyvä valinta. Tietokortit pohjautuvat tutkittuun tietoon ja esittelevät ruokapalveluissa suosituimpien tuotteiden vaikutuksia ympäristön ja eläinten hyvinvointiin. Vakuuta päättäjät ja asiakkaat luomun tietokorttien avulla sekä hyödynnä niitä henkilökunnan kouluttamisessa.
Laatikaa luomusuunnitelma
Kun luomun käytön lisäämisestä on tehty strateginen päätös, on aika laatia luomusuunnitelma. Suunnitelma on työkalu, jolla strateginen päätös viedään käytäntöön ja osaksi ruokapalvelun arkea. Suunnitelmallisuus ja luomun käytön lisääminen vaihe vaiheelta auttavat pitämään kustannukset kurissa ja edistävät haluttujen luomutuotteiden saatavuutta. Luomusuunnitelma on hyvä laatia riittävän pitkälle ajalle, esimerkiksi viidelle vuodelle.
Kirjaa luomusuunnitelmaan
- nykytilanne: mitä luomutuotteita käytetään tällä hetkellä? Luomutuotteiden käytön selvityksessä voitte hyödyntää KÄTSYä.
- luomutavoite (kg, %), luomuksi vaihdettavat tuotteet vuosittain ja niiden käyttömäärät
- asiakasryhmät, joissa luomun käyttöä halutaan lisätä
- luomutuotteiden kilpailutustapa ja -kriteerit
- mahdollisuudet luomutuotteiden pienhankintaan
- viestinnän ja osallistamisen keinot
Ruokapalveluiden kokemuksia
Servican strategia antaa suunnan yhtiön uudelle vastuullisuusohjelmalle ja sisällyttää vastuullisuuden osaksi koko organisaation toimintaa. Luomu on osa Servican vastuullisuustekoja
ISS Palveluissa on luomutuotteiden käyttöönottamiselle hyvin suunniteltu prosessi. Luomun käyttöönottaminen vaatii aina reseptiikan sekä ruokalistan tarkastelun. Tarkka suunnittelu auttaa pitämään kustannukset kurissa.
Oppimis- ja ohjauskeskus Valterissa luomun käyttö lisääntyi eri toimipaikkojen yhteistyöllä. Järvi-Saimaan Ateriapalveluissa luomutuotteiden koetaan sopivan erityisesti dieettikeittiöön.