Luomu mukaan kilpailutuksiin – parempi hinta, parempi saatavuus
Luomutuotanto on tarkkaan valvottu, sertifioitu tuotantotapa, joka perustuu eurooppalaiseen luomulainsäädäntöön. Luomua voi käyttää tarjouspyynnöissä tuotteen laatua määrittelevänä hankintakriteerinä. Elintarvikekilpailutuksissa luomu vastaa vastuullisuustavoitteisiin, jotka liittyvät luonnon monimuotoisuuteen, rehevöitymiseen, vesistön ja maaperän pilaantumisen ehkäisyyn, eläinten hyvinvointiin sekä haitallisten aineiden vähentämiseen.
Luomun saatavuuden varmistamiseksi ja valikoiman kasvattamiseksi kysyntä tulee tehdä näkyväksi elintarvikekilpailutuksissa. Tämän vuoksi on hyvä tuntea markkinat: mitä luomutuotteita on saatavilla tuottajilta ja jatkojalostajilta. Kilpailutuksiin kannattaa nostaa näkyväksi myös sellaisten luomutuotteiden tarve, joilla vielä ei ole riittävää saatavuutta. Tämä antaa tuottajille signaalin, että kysyntää on.
Hankinnat ovat juuri niin hyviä ja laadukkaita kuin millaisiksi ne itse tehdään.
ISS Palveluiden tavoitteena on löytää ruokalistoille volyymiltaan merkittäviä ja kustannustehokkaita tuotteita. Hankinnat suunnitellaan tarkasti ja tuottajien ja tavarantoimittajien kanssa käydään hankintaneuvotteluita.
Lue lisää: Onnistunut luomuhankinta
Muuramen ruokapalveluissa luomutuotteissa yksi tärkeä kriteeri on kotimaisuus Pienhankinnat mahdollistavat luomun hankinnan myös lähialueelta.
Hankinnat ovat juuri niin hyviä ja laadukkaita kuin millaisiksi ne itse tehdään. Hankinta-asiantuntija Mia Koljonen antaa vinkit, miten luomun voi huomioida hankintaprosessin eri vaiheissa.