Kun uudet opiskelijat aloittavat opinnot Ammattiopisto Samiedussa, ruokahuoltopäällikkö Katri Tynkkynen kutsuu heidät keittiöön aamupalalle. Yhteisellä aamupalalla tutustutaan, jutellaan kouluruoasta ja ruokapalvelun toiminnasta. Samalla on hyvä hetki kertoa myös luomusta. Kestävä kehitys ohjaa koko Samiedun toimintaa ja opiskelijoille tämä näkyy koulun ravintolassa muun muassa runsaana luomutuotteiden käyttönä.
Ruokapalvelun tavoitteena on 25 % luomua vuoteen 2030 mennessä. Kannustusta luomuruoan tarjoamiseen tulee asiakkailtakin, sillä he ovat entistä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja tuotantotavoista. Luomu on otettu myös osaksi Samiedun ravintola- ja cateringalan opetusta. Sitä kautta innostetaan tulevaisuuden ruoka-alan ammattilaisia käyttämään luomua.
Haluamme, että jokaisen asiakkaamme lautaselta löytyy päivittäin palanen luomua.
Ruokahuoltopäällikkö Katri Tynkkynen
Uutta luomuista reseptiikkaa kehitetään jatkuvasti ja luomutuotteita otetaan rohkeasti kokeiltavaksi. Ihastusta ja keskustelua on herättänyt muun muassa kullankeltainen salaatinkastike ja pannukakku, joiden väri tulee kotimaisesta luomurypsiöljystä. Keskustelua oli helppo jatkaa kertomalla luomusta.
Jotkin raaka-aineet, kuten luomuspeltti, taas olivat ruokailijoille entuudestaan vieraita. Ruokapalvelun henkilökunnalta ruokakasvatus tulee kuitenkin luonnostaan: opiskelijoita jututetaan lounaan lomassa ja kerrotaan mm. tarjolla olevasta ruoasta. Näin kannustetaan maistamaan uutta ja vähennetään ennakkoluuloja. Rohkaisun ja juttelun ansiosta luomuspeltti onkin tullut ruokailijoille tutuksi aterian lisäkkeenä ja spelttipuurossa, joka on yksi opiskelijoiden kestosuosikeista. Luomupuuro lisukkeineen maistuu myös Samiedun opiskelijoille maksuttomalla aamupalalla, jota on tarjolla arkiaamuisin.
Savonlinnassa toimivan Ammattiopisto Samiedun ruokapalvelu tarjoaa yhteensä lähes 8 000 ateriaa kuukaudessa. Pääkampuksella Ravintola Paussissa valmistetaan päivittäin n. 500 lounasta. Jakelukeittiöitä on kahdella eri kampuksella. Suurimmat asiakasryhmät ovat opiskelija- ja henkilöstöruokailijat, joiden lisäksi ruokaa valmistetaan myös vanhustenpalveluille sekä kahvilatarjoiluun.