Lisää luomua toimipaikkojen yhteistyöllä
Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin ateriapalveluissa luomu vakiintui ruokalistoille eri toimipisteiden yhteistyöllä. Muun muassa hankintoja koskevat yhteiset pelisäännöt ovat auttaneet lisäämään luomua ruokalistoille systemaattisesti. Toimipisteille on myös annettu luomun käytössä mahdollisuus yksilöllisiin ratkaisuihin.
Liikkeelle lähdettiin tarkastelemalla tavarantoimittajan luomuvalikoimaa. Ruokalistalla käytettävät luomutuotteet valikoituivat saatavuuden ja kustannusten tarkastelun kautta. Luomutuotteita testattiin reseptiikassa ja sopivat tuotteet nousivat ruokalistoille varsin nopeasti.
Keittiöhenkilökunnan osaamista ja syntyneitä ideoita jaetaan yhteisen viestintäkanavan ja palaverien kautta valtakunnallisesti toimipisteiden välillä. Myös tapaamiset muiden luomua käyttävien ruokapalveluiden kanssa ovat hyvä tilaisuus saada tuotevinkkejä ja verkostoitua. Luomuinnostus tarttuu, kun kokemuksia ja ideoita voi jakaa.
Luomu sopii erityisruokavalioihin
Luomun käyttöä voi lisätä myös asiakasryhmä kerrallaan. Järvi-Saimaan ateriapalveluissa luomutuotteita on otettu käyttöön etenkin dieettikeittiössä valmistettavissa erityisruokavalioannoksissa.
Ruokapalvelun mukaan luomutuotteet soveltuvat erinomaisesti dieettikeittiöön niiden pienen pakkauskoon vuoksi. Erityisruokavalioannoksia valmistetaan päivän aikana monia yksittäisiäkin annoksia asiakkaiden ruoka-ainerajoitteita noudattaen. Pienten pakkauskokojen vuoksi luomutuotteita on näppärä käyttää volyymiltaan pienempien annosmäärien valmistuksessa.
Erityisruokavalioihin soveltuvien luomutuotteiden hinta ei välttämättä juuri poikkea tavanomaisesta vastaavasta tuotteesta. Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota suosiville löytyy monia erilaisia luomukasviproteiineja. Järvi-Saimaan ateriapalveluiden dieettikeittiössä on käytössä mm. luomutomaattipyree ja -murska sekä luomukasviproteiineja kuten tofua, papuja, kikherneitä ja linssejä.
Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri on opetushallituksen alaisuudessa toimiva valtakunnallinen toimija, joka tarjoaa monipuolisia palveluita yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valteri toimii viidellä paikkakunnalla ja lounasruokailijoita on päivittäin noin 700. Lisäksi palvellaan vierailijaryhmiä ja yöpyville oppilaille valmistetaan aamu- ja iltapalaa sekä päivällistä.
Järvi-Saimaan Palvelut Oy on Etelä-Savon alueella Mikkelin ja Savonlinnan läheisyydessä toimiva monipalveluyritys, joka tuottaa muun muassa ruokapalvelu-, kiinteistönhoito- ja liikuntapalveluita. Järvi-Saimaan ateriapalveluiden asiakkaita ovat niin kasvavat lapset ja nuoret, hoivakohteiden asiakkaat, vanhainkotien asukkaat kuin henkilöstöruokailijatkin. Päivittäin valmistetaan n. 2800 ateriaa.