Servican strategia antaa suunnan yhtiön uudelle vastuullisuusohjelmalle ja sisällyttää vastuullisuuden osaksi koko organisaation toimintaa. Strategia myös linjaa pitkän aikavälin vastuullisuustavoitteet ja -mittarit.
Tuleva vastuullisuusohjelma on konkreettinen ja mittavissa. Ohjelma rakentuu Servicalle olennaisiin vastuullisuusaiheisiin, huomioiden toiminnan vaikutukset ympäristöön, ihmisiin ja yhteiskuntaan sekä talouteen. Ohjelma sisältää toimintaperiaatteet sekä vastuullisuuden johtamismallin, joka puolestaan määrittää, kuinka yhtiö seuraa vastuullisuusohjelman mukaisten toimenpiteiden ja tavoitteiden toteutumista sekä ohjaa ja raportointia ja päätöksentekoa.
Ohjelman valmisteluvaiheessa Servica toteutti ulkopuolisen toimijan kanssa analyysin yhtiönliiketoiminnan vaikutuksista yhteiskuntaan. Analyysin tavoitteena oli ymmärtää, mitä resursseja Servica ydinliiketoiminnassaan kuluttaa ja mitkä ovat toiminnan merkittävimmät negatiiviset sekä positiiviset vaikutukset. Analyysi auttaa tunnistamaan ne haitalliset vaikutukset, joiden hallinta vaatii eniten kehittämistä sekä ymmärtämään, millaista lisäarvoa Servican toiminta tuo yhteiskunnalle.
Analyysin mukaan suurin positiivinen vaikutus muodostui Servican vaikutuksesta yhteiskunnan infrastruktuuriin ja vakauteen. Tämä johtuu siitä, että Servican palvelut varmistavat toimivan yhteiskunnan keskeisten osien, kuten sairaaloiden, terveyskeskuksien, koulujen ja päiväkotien toimintaa ja tukevat näin yhteiskuntamme hyvinvointia ja koulutusta.
Ympäristö, erityisesti kasvihuonekaasupäästöt, on suurin kategoria, jossa Servica käyttää resursseja. Päästöjä syntyy esimerkiksi ruokapalveluiden käyttämistä raaka-aineista.
Osana vastuullisuusohjelman kehittämistä on selvitetty myös Servican toiminnan hiilijalanjälki, mikä käsitti kokonaispäästöjen laskennan vuodelta 2023. Tämän selvityksen avulla kehittämistoimenpiteitä voidaan kohdentaa oikeisiin kohtiin. Suurimmat päästöt muodostuvat yrityksen arvoketjussa. Päästöjä syntyi tuotteisiin käytettyjen raaka-aineiden louhinnasta, valmistuksesta ja alkutuotantoon liittyvistä kuljetuksista. Suurimmat päästöjä aiheuttavat ostot liittyivät erilaisiin ruokaraaka-aineisiin, jolloin elintarvikehankinnat olivat merkittävin tekijä päästöjen syntymisessä.
Päästölaskennan tulosten perusteella Servica tulee asettamaan vuoteen 2035 ulottuvan ilmastotiekartan lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteineen.
Luomu on osa Servican vastuullisuustekoja
Luomu on oleellinen osa vastuullista ruoantuotantoa ja antaa lisäarvoa erityisesti kouluruokailuun. Luomutuotteiden käytön lisääminen onkin osa Servica vastuullisuustekoja. Päätös luomun käytön lisäämisestä tehtiin syksyllä 2023 ja Servica liittyi samaan aikaan mukaan Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeeseen.
Nyt Servica pyrkii kasvattamaan luomun osuutta suunnitelmallisesti ja ison organisaation toimintatapoihin sopivilla tavoilla hinta ja laatu huomioiden. Vuoden 2024 aikana asiakasviestinnässä tullaan lisäksi ottamaan käyttöön Tässäkin on luomua -merkki, joka kertoo ruokailijoille, että ruoanvalmistuksessa on käytetty luomuraaka-aineita.
Servica Oy on koko Pohjois-Savon alueella toimiva ruokapalveluita, kiinteistöjen ylläpidon, puhtauden, välinehuollon ja logistiikan palveluita tuottava yritys. Tuotantokeittiöitä on yhteensä 15 ja ruokapalvelun työtehtävissä työskentelee lähes 600 servicalaista. Päivittäin tarjoillaan lähes 30 000 ateriaa.