Luomun käytön lisääminen Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa on yksi Lahden kaupungin strategisista tavoitteista. Tärkeimpiä asioita luomun lisäämisessä ruokalistalle ovat luomuosaamisen lisääminen, uusien luomutuotteiden löytyminen ja reseptiikan kehittäminen sekä verkostoituminen. Uusien luomutuotteiden löytäminen ruokalistalle vaatii aktiivista keskustelua jatkojalostajien, alkutuottajien sekä tukkureiden kanssa. Keskusteluissa voidaan sopia mm. jalostusasteesta, pakkauskoosta, toimituksista, mahdollisesta tuotekehityksestä jne.
Luomua sisältävä resepti ei aina ole automaattisesti kalliimpi kuin ei luomua sisältävä. Ateriapalveluiden tuotekehityksessä on huomattu, että esimerkiksi pasta carbonarassa lihan määrää voitiin vähentää alkuperäisestä reseptiikasta lähes 25 %, kun kastikkeen lihatuotteeksi vaihdettiin luomusavupalvirouhe. Lihamäärän vähentäminen reseptissä tasoittaa luomun käytön kustannuksia ja mahdollistaa siis luomun käytön myös suurissa määrissä.
Maistuvaa ruokaa yhdessä oppilaiden kanssa
Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö Jukka Turta on jalkautunut myös yläkoululaisten kotitaloustunneille. Näin on pyritty lisäämään oppilaiden osallistamista kouluruoan kehittämistyöhön. Oppilaiden kanssa on tutustuttu esim. ilmastoystävällisiin kasvisproteiineihin ja luomutuotteisiin. Kotitaloustunneilla on testattu uutta reseptiikkaa ja testien pohjalta on pystytty skaalaamaan testiruokia myös isoon tuotantoon. Oppilaat ovat saaneet yhteisen kehittämisen kautta arvokasta lisätietoa luomutuotannosta ja samalla on myös ateriapalvelujen toiminta tullut tutummaksi.
Kokeile luomuista reseptiikkaa
Hintalaskelmasta voit katsoa, miten luomu vaikuttaa annoshintaan
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy tuottaa ateriapalveluita kunnille, kuntayhtymille, yhteisöille ja yrityksille sekä yksityisille henkilöille. Yritys toimittaa Lahden alueella päivittäin 15 000 lounasta painottuen varhaiskasvatukseen ja kouluihin. Yhtiö toimii in-house-yhtiönä ja on Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän omistama.