Luomun käytön lisääminen on Muuramen kunnan ruokapalveluille keino pienentää ruokapalvelun ympäristövaikutuksia tekemällä vastuullisempia hankintoja. Luomun käyttö on ruokapalvelussa jo tuttua. Plakkarissa on myös Luomu SM -voitto suurten julkisten ruokapalveluiden sarjassa vuodelta 2021. Luomun käytön tavoitteeksi on asetettu 25 % luomua vuoteen 2030 mennessä.
Luomutuotteissa yksi tärkeä kriteeri on kotimaisuus. Pienhankinnat mahdollistavat luomun hankinnan myös lähialueelta. Yhteistyö ja tuotteiden toimittaminen lähituottajien kanssa on joustavaa sekä helppoa. Tavarantoimittamisen yhteydessä tuottajan kanssa voi vaihtaa kuulumiset sekä kertoa tuotetoiveista. Tavoitteena on löytää ruokapalvelun käyttöön sopivia luomutuotteita, joiden avulla saadaan myös lisättyä luomukiloja.
Ruokalista- ja reseptisuunnittelu ovat tärkeitä työvaiheita luomun käytön lisäämiseksi. Muuramessa on muun muassa tehostettu ruoan valmistusprosessia ja poistettu käytöstä kalliita raaka-aineita. Myös hävikin vähentämisen toimenpiteillä on saatu säästöjä.
”Kun tavoite on asetettu, sen saavuttamiseksi on tehtävä toimenpiteitä. Kun löytyy tahtoa ja halua, löytyy myös keinoja.”
Ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti
Muuramen ruokapalvelut valmistavat päivittäin aamupalat, lounaat ja välipalat hieman yli 2000 koululaiselle ja päiväkotilaiselle. Keskuskeittiöstä ruoka lähtee tarjottavaksi kahdeksaan palvelu-/jakelukeittiöön päiväkoteihin, kouluihin ja henkilöstöruokailuun. Keskuskeittiön yhteydessä ruokailee yläkoulun ja lukion n. 770 ruokailijaa