Tarkka suunnittelu pitää luomun kustannukset kurissa

ISS Palveluissa on luomutuotteiden käyttöönottamiselle hyvin suunniteltu prosessi. Luomun käyttöönottaminen vaatii aina reseptiikan sekä ruokalistan tarkastelun. Luomun käyttöönoton tarkka suunnittelu auttaa pitämään kustannukset kurissa.

Luomutuotteet ovat usein on hiukan kalliimpia kuin vastaavat tavanomaiset. Raaka-aineiden ostohinnan vertailun sijasta tuleekin tarkastella, mikä on annoksen lopullinen käyttöhinta.  Luomutuotteiden toimivuus reseptiikassa on testattava, koska luomutuotetta voikin tarvita vähemmän kuin tavanomaista. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää luomumausteiden käytössä, koska ne ovat tavanomaisia voimakkaamman makuisia.  

Lisäksi on hyvä pohtia, mikä on tuotteen jalostusaste hävikin minimoimiseksi.  Kylmävalmistusprosessissa kypsennyshävikki pienenee ja valmista ruokaa voi saada muutaman annoksen enemmän. Saman luomutuotteen käyttämisellä eri muodossa eri ruokatuotteissa saa vähennettyä varastohävikkiä. Tämä onnistuu, kun kiertävä ruokalista on toimiva ja huomioidaan mahdolliset pienetkin hävikit.  

Reseptiikan testaamisen ja muokkaamisen jälkeen luomutuotteet kiinnitetään tuotannonohjausjärjestelmään sekä ruokalistalle. Tämän jälkeen luomutuote nousee automaattisesti ostoskoriin ja hankintoihin. 

ISS Palveluiden vinkit suunnitteluun

  • Suunnittele luomutuotteiden käyttöönotto ja tee esimerkiksi viisivuotissuunnitelma  
  • Muista testata uudet luomutuotteet reseptiikassa. Reseptiä voi joutua muokkaamaan, koska luomutuotteiden käyttömäärä voi olla eri kuin vastaavien tavanomaisten  
  • Luomutuotteiden käyttöönoton kustannuksia saa tasoitettua resepti- ja ruokalistasuunnittelun avulla 
  • Kiinnitä luomutuotteet tuotannonohjausjärjestelmään sekä ruokalistalle  
  • Muista seurata luomutavoitteiden toteutumista ja tee tarvittavat muutokset ruokalistaan ja reseptiikaan tavoitteiden saavuttamiseksi 

Nämä kaipaavat vielä kehittämistä:

  • Miten saamme sesongit paremmin huomioitua ja sitouduttua niihin? 
  • Mistä löytyy toimija, joka pystyisi hyödyntämään luomusta tulevat sivuvirrat hyödykseen ja minimoimaan hävikkiään? Esimerkiksi kannat, lehdet, kuoret ja varastoon jäävät raaka-aineet.
  • Innovatiiviset jatkojalostusmenetelmät; fermentointi, pakastekuivattaminen, kuivattaminen, soseuttaminen, vakumointi  
  • Vahvempi viesti kuluttajille, että luomuviljelijän hyvinvointi on myös tärkeää: turvallinen myrkytön työympäristö. Yleensä puhutaan enemmän eläimien hyvinvoinnista  

ISS Palvelut on osa maailman johtavaa kiinteistö- ja toimitilapalveluyhtiötä, joka toimii yli 30 maassa. Suomessa ISS:läisiä on 8000 ja yritys toimii valtakunnallisesti. ISS Food Services on Suomen neljänneksi suurin henkilöstöravintola- ja ateriapalvelutoimija.