Tuotannonohjausjärjestelmä auttaa ennakoinnissa

Ruoka-aineiden käyttötarpeen ennustaminen on tärkeä osa ruokahuoltoa ja logistiikkaa, erityisesti keittiöillä, ravintoloissa ja muissa elintarvikealan yrityksissä. Tarkka ennustaminen voi auttaa minimoimaan hävikkiä, optimoimaan varastointia ja varmistamaan, että tuottajat ja toimittajat voivat varautua ruoka-aineiden menekkiin mm. Luomutuotteiden osalta. Hyvällä suunnittelulla tuotannonohjausjärjestelmä auttaa käyttäjää ruoka-aineiden käyttötarpeen ennustamiseen.

Apuvälineitä ennusteen suunnitteluun

Toiminnanohjausjärjestelmään kertyvää tietoa hyödynnetään kaikkien näiden tietojen ja toimintojen suunnittelussa ja tehostamisessa. Eri menetelmien ja työkalujen yhdistelmä voi auttaa tekemään tarkkoja ja luotettavia ennusteita ruoka-aineiden käyttötarpeesta, mikä puolestaan voi vähentää hävikkiä ja parantaa liiketoiminnan tehokkuutta.

Teksti ja kuva: Jamix Oy

Historian analysointi ja raportointi

  • Tarkastele aiempia ruokalistoja, joissa on toteutuneet määrät ja oikea suhtaiset annoskoot
  • Poimi tietoja menekin ja hävikin seurannasta
  • Hyödynnä ostohistoriatietoja, kassaraportteja ja myyntitietoja
  • Toimitettujen aterioiden määrän saat selville ateriatilaustilastoista

Ennustaminen

  • Ruokalistalla olevien luomutuotteiden sekä muiden ruoka-aineiden määristä saadaan suunnitelman mukainen ostosuunnitelma
  • Kun ruokalistalla arvioidaan koko kauden ateriamäärät, saadaan tietää kokonaistarve hyvissä ajoin

Ostaminen ja varastointi 

  • Mahdollistavatko varastointitilat isompien ruoka-ainemäärien tilaamisen kerralla, jos ruoka-aineiden säilyvyysaika on tarpeeksi pitkä?
  • Vähennä tilaus- ja kuljetuskertoja mahdollisuuksien mukaan

Kausivaihteluiden huomioiminen

  • Hyödynnä satokausikalenteria
  • Ota tekoäly avuksi ruokalistasuunnitteluun  

Asiakaspalaute

  • Hyödynnä asiakaspalautetta

Asiakasmäärien arviointi

  • Kuinka paljon arjessa tapahtuu asiakasmäärien päivittäisvaihtelua?
  • Vaikuttaako esim. sijainti tai sää asiakasmääriin?