Luomu tutuksi tuleville ammattilaisille

Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, koska haluamme edistää luomun käyttöä ja tietoisuutta luomun eduista ympäristölle sekä tuoda asiakkaille ja opiskelijoille luomutuotteiden käyttöä tutuksi. Luomun hankintaan vaikuttaa saatavuus, joka on samalla myös haasteena. Luomutuotteita pyritään lisäämään koko ajan, mutta seuraavalle portaalle pääseminen on aika haasteellista” - kertoo Eliisa Ylinen, Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijaravintola Prikka on mukana Portaat luomuun -ohjelmassa tasolla neljä ja sillä on kaksi luomutähteä. Tämä tarkoittaa, että luomu näkyy ravintolan ruokalistalla säännöllisesti useita kertoja. Ravintolassa on käytössä vähintään kahdeksan luomutuotetta ja tähtilogo komeilee ravintolan kotisivuilla. Ravintolan menusuunnittelu mukailee sesonkeja ja myös opiskelijoita ohjataan sesonginmukaiseen ruokalistasuunnitteluun sekä käyttämään lähellä tuotettuja raaka-aineita mahdollisuuksien mukaan. Ja ravintolassa kun ollaan, myös juomalistalla on paljon luomutuotteita. Ravintolassa leivotaan paljon itse, esimerkiksi jauhot, kananmunat ja sokeri ovat luomua.

Kestävä kehitys näkyy jokapäiväisessä työssä
Opiskelijat suunnittelevat ravintolatoiminnan kestävän kehityksen mukaisesti.
Myös uuden keittiön suunnittelussa tämä oli osana toiminta-ajatusta alusta saakka.
Ruokatuotannon suunnittelussa on keskeisenä periaatteena kotimaisuus, lähi- ja luomuajattelu. Kasvisruokaa on aina ruokalistalla.

Kestävän kehityksen toimintaan on meillä panostettu osana opetussuunnitelman tavoitteita. Ruokatuotannossa on huomioitu esimerkiksi energiatehokkuus ja käytetään ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Käyttötavarat ovat ympäristömerkittyjä, emmekä käytä kertakäyttöastioita. Käytössä on ekologinen siivous ja jätteiden lajittelu.” - jatkaa Ylinen.

Hyvälaatuiselle luomulle on tilausta
Luomutuotteiden käyttöönottaminen ja saatavuus ammattikeittiöille on edelleen haastavaa. Luomutuotteiden tulee olla lähtökohtaisesti hyvälaatuisia ja priimaa, koska hankintahinta on korkeampi. Nyt aina ei näin ole. Tukuista tuleva tuoretavara on usein huonolaatuista. Ravintola Prikassa toivotaan monen muun ammattikeittiön tavoin, että paikalliset tuottajat ja tukut markkinoisivat luomutuotteitaan paremmin, että ne löydettäisiin.

Luomua jokirantamaisemissa
Vuonna 2013 toimintansa aloittanut ravintola Prikka sijaitsee Seinäjoen ammattikorkeakoulun Frami E-rakennuksessa ja sen toiminnasta vastaavat SeAMK:n omat restonomiopiskelijat. Käytännön ravintolatyöskentely on osa restonomiopiskelijoiden opintoja heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta alkaen. Prikassa tarjoiltavat ruoat on suunniteltu hyödyntäen sekä luomu- että lähituotteita. Ravintolassa on laaja erikoiskahvivalikoima sekä A-oikeudet. 60-paikkaisen ravintolan palveluihin kuuluvat opiskelijoiden järjestämät ja suunnittelemat brunssit, lounaat, teemaillalliset ja yksityistilaisuudet opiskelijoille, henkilökunnalle ja muille asiakkaille.

Tutustu lisää www.prikka.seamk.fi

Teksti: Reetta Toivanen