
Tarinat
Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi.
Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Tvärminnen tutkijat arvostavat luomua
Tvärminnen eläintieteellisen aseman ravintolassa nautitaan hyvän ruoan lisäksi ainutlaatuisista merimaisemista. Ekosysteemin tutkijat arvostavat luomuraaka-aineiden käyttöä.
Porvoossa luomu on ilmastoteko
Porvoon päiväkodeissa ja kouluissa syödään luomuruokaa, koska kaupunki haluaa tehdä ilmastotekoja. Luomun käyttöä on lisätty sen verran reippaasti, että Porvoon ateriapalvelut pokkasi Luomu SM 2024 -kilpailun voiton omassa sarjassaan.
Keudan aamut alkavat luomupuurolla
Keudan aamut lähtevät liikkeelle luomupuurolla, josta tulee kiitosta niin opiskelijoilta kuin henkilöstöltä. Keski-Uudellamaalla toimivan koulutuskuntayhtymän ravintoloissa käytetään useita luomutuotteita, ja niiden valikoimaa haluttaisiin edelleen laajentaa.
Sodexo löysi luomun kymmenen vuotta sitten
Yksi suurimmista Suomessa toimivista ruokapalvelualan yrityksistä on Sodexo. Se liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2013.
Luomu ja lähiruoka on Kymenlaakson steinerkoululle tahdon asia
Kymenlaakson steinerkoulussa laadukas ruoka tukee nuorten ja lasten kasvua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Luomu ja lähiruoka ovat olleet osa kouluruokaa jo 20 vuotta.
Uniresta tarjoilee parempaa huomista
Oulussa toimiva Uniresta satsaa vahvasti vastuullisuuteen. Yhteiskunnallisen yrityksen juuret ovat opiskelijaruokailussa, mutta nykyään sen ravintoloissa tarjoillaan parempaa huomista myös muille oululaisille.
Luomu kuvastaa hyvin Tampere-talon arvoja
Asiakkaat ovat palaamassa takaisin Tampere-taloon koronapandemian jälkeen. Maailma on viime vuosina muuttunut paljon, mutta vastuullisuus on yhä talon kirkas kilpailuvaltti. Lautasella se maistuu puhtaana luomuna.
Vaalassa luomu on luonnollinen valinta
Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva pieni Vaalan kunta on kirjannut luomun ja lähiruoan suosimisen osaksi kuntastrategiaansa. Luomua on noin 15 % kunnan keittiön käyttämistä raaka-aineista.
Kontukeittiöissä luomu on osa kokonaisvaltaista vastuullisuutta
Kontukeittiöt syntyivät halusta tarjota Kontukotien ikäihmisille hyvää ja laadukasta ruokaa. Nyt ovet ovat avoinna kaikille. Luomu on lounasravintoloille valinta, joka puhuu laadukkaan ja ympäristöystävällisen ruoan puolesta.
Lahden koululaiset syövät 20 000 kg luomua vuodessa
Lahden päiväkotilapset ja koululaiset nauttivat lähes 20 000 kiloa luomuruokaa vuoden aikana. Lähivuosina kilomäärä kasvanee, sillä kaupungin luomutavoite on Suomen kunnianhimoisin.
Kullankeltainen luomu ihastuttaa Samiedun ravintoloissa
Kotimaisen luomurypsiöljyn kaunis kullankeltainen väri ei ole jäänyt huomaamatta Ammattiopisto Samiedun ruokailijoilta. Samiedussa luomu nähdään osana kestävää kehitystä, ja sen käyttöä haluttaisiin lisätä etenkin tuoretuotteissa.
UniCafe haluaa olla muutoksen airut
Helsinkiläisen opiskelijaravintolaketju UniCafen historia ulottuu 70 vuoden taakse, mutta katse on suunnattu tulevaisuuteen. Tietä sinne viitoittavat vahvat arvot, kuten ilmastovastuu ja kestävä kehitys – sekä luomu osana niitä.
Vastuu tulevaisuudesta saa seurakunnan suosimaan luomua
Olarin seurakunta Espoossa käyttää ruokatarjonnassaan useita erilaisia luomutuotteita. Luomua suositaan, koska se rakentaa vastuullista tulevaisuutta ja edistää ruoantuotannon omavaraisuutta.
Ravintola Leo oli aikaansa edellä
Tampereen kauppahallissa kymmenen vuotta toiminut Ravintola LEO sulkee ovensa. Luomuun erikoistuneen lounasravintolan asiakasmäärä on vähentynyt viime vuosina, ja laukalle lähtenyt inflaatio viimeisteli lopettamispäätöksen.
Helsingin päiväkodeissa lapset kasvavat luomulla
Helsingin päiväkotien ruoasta 25 % valmistetaan luomuraaka-aineista. Runsas luomun käyttö siivitti päiväkotien ruokahuollosta vastaavan Palvelukeskus Helsingin Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon.
Luomu istuu IKEA-visioon paremmasta arjesta
IKEA tunnetaan maailmalla paitsi huonekaluista myös lihapullista: ravintolapalvelut ovat olleet osa ruotsalaista menestyskonseptia lähes toiminnan alusta alkaen. Mutta tiesitkö, että IKEA-ravintoloissa tarjotaan myös luomua?
Finlandia-ravintola liputtaa suomalaisuutta ja luomua
Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo on komistanut Helsingin keskustaa jo yli 50 vuotta, mutta sen ravintola on tiukasti kiinni nykyhetkessä. Finlandia-ravintola tarjoaa asiakkailleen elämyksiä, joissa maistuu suomalaisuus ja luomu.
Kokonaisvaltaisesti vastuullista toimintaa ja hyvinvointia Pajulahdessa
Pajulahden Liikuntakeskuksen ravintoloissa asiakkaiden hyvinvointi on tärkeä asia. Luomu maistuu muun muassa itse kehitetyssä hyvinvointileivässä.
Nurmes innostui luomusta lähiruoan vanavedessä
Nurmeksen kaupunki on lisännyt ripeästi luomua ruokapalvelussaan. Ensimmäiset luomutuotteet otettiin käyttöön vuonna 2020, ja nyt tarjolla on jo useita erilaista tuotetta. Ja lisää halutaan.
Livian luomusämpylät keräävät kehuja kaikilta
Varsinais-Suomessa toimivan Ammattiopisto Livian ruokapalvelussa on käytetty luomua yli kymmenen vuoden ajan. Keittiön bravuuri ovat itse leivotut luomusämpylät ja -leivät, jotka keräävät kehuja vuodesta toiseen.
H2O loihtii lautaselle hyvää makua ja mieltä
Oulussa toimivat H2O-lounaskahvilat haluavat tarjota asiakkailleen vastuullisesti tuotettua ja maukasta ruokaa sekä hyvän mielen. Luomuun satsataan, koska luomutuotteiden arvostuksen ja kysynnän uskotaan kasvavan entisestään lähivuosina.
Susiniemen leirikeskus ravitsee luomulla ja luonnolla
Luomu ja ympäristöarvot ovat Mikkelissä toimivan Susiniemen leirikeskuksen tärkeitä vetonauloja. Eteläsavolaisessa järvimaisemassa sijaitseva leirikeskus on käyttänyt luomuraaka-aineita jo vuodesta 2004 lähtien.BarLaurea käyttää luomua laadun takia
Espoossa ja Vantaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa nautitaan luomupitoista ruokaa sekä lounaalla että kokouksissa. Ruokapalvelusta vastaava BarLaurea suosii luomuraaka-aineita laadun takia.
Lumijoki on lisännyt luomua raketin lailla
Lumijoen kunta on lisännyt luomun käyttöä ruokapalvelussaan kuin raketti. Ensimmäiset luomutuotteet otettiin valikoimaan vuonna 2018, viime vuonna Lumijoki nappasi Luomu SM -kilpailun voiton, ja nyt ruokapalvelun luomuaste ylittää jo 25 %:n kansallisen tavoitteen.
Kirsikassa ruoka on osa pedagogiikkaa
Luomupäiväkoti Kirsikka sai alkunsa Kirsi Edelmannin ajatuksesta lasten ”keitaasta” ja kysymyksestä mitä lapsi tarvitsee hektisessä maailmassamme.
Xamkin keittiöissä tehdään vastuullisia valintoja
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun väki saa nauttia vastuullisista valinnoista ruokaillessaan. Lautaselta löytyy usein luomua ja lähituotantoa, ja tarjolla on aina myös kasvisvaihtoehto.
Lähiruokala Versokas saa teinitkin syömään
Kuopiossa toimivan Lähiruokala Versokkaan resepti on yksinkertainen: lisäaineetonta, luomua ja lähiruokaa. Versokas valmistaa steinerpäiväkodin ja -koulun ateriat aidoista raaka-aineista, mikä takaa maun ja terveellisyyden. Teinitkin tykkää.
Zum Beispiel lumoaa luovuudella ja luomulla
Porvoon idyllisessä vanhassa kaupungissa sijaitsee hauskasti nimetty ravintola: Zum Beispiel. Sen keittiössä suositaan luovuutta ja luomua; asiakkaille halutaan tarjota iloisia yllätyksiä ja aitoja makuja.
Mikkelissä halutaan tarjota lähiluomua
Mikkelin kaupungin ruokapalveluissa on käytetty luomua yli kymmenen vuoden ajan. Tavoitteena on alusta alkaen ollut tuoda kaupunkilaisten lautasille lähellä tuotettua luomuruokaa.
Luomu lisää ammattiylpeyttä
Ahlmanin ammatti- ja aikuisopistossa Tampereella voi opiskella ruokatuotantoon ja -palveluun liittyviä opintoja historiallisessa ympäristössä. Kansanvalistusseura luovutti kansanopiston ylläpitämisluvan Ahlmanin koulun Säätiölle, jolloin myös Oriveden Opisto siirtyi liikkeen luovutuksena 1.1.2015 Säätiölle. Oppilaitoksen alueella on oma navetta, puutarha sekä perinnepiha. Oman puutarhan ja navetan tuotteita hyödynnetään oppilaitoksen ruokapalveluissa. Ruoka valmistetaan alusta saakka itse pääosin sesonginmukaisista lähi- ja luomuraaka-aineista. Ruokapalveluiden laatulupaukseen sisältyy lähellä olevan pientuotannon tukeminen ja laadukkaiden sekä tuoreiden kotimaisten raaka-aineiden arvostaminen. Luomu tukee Ahlmanin laatulupausta ja arvomaailmaa, tuo siihen lisäarvoa ja lisää henkilökunnan ammattiylpeyttä ruoanvalmistuksessa sekä tarjoilussa.
Terveellisyyttä, yhteiskuntavastuuta ja asiakkaiden hyvinvointia
”Salon kaupungin hankintapolittiinen ohjelma tavoittelee elintarvikehankinnoissa vastuullisuutta. Varsinaisesti luomua ohjelmassa ei ole mainittu, mutta se on tärkeä osa ruoanvalmistuksen ja asiakaspalvelun kehittämistä.” -sanoo Mari Portaala, Salon kaupungin ravitsemis- ja puhtaanapitopalveluiden ruokapalveluohjaaja.
Luomun käytön ammattilaisia
”Teemme oppilaillemme ja henkilökunnalle alusta asti itse valmistettua ruokaa lähiruoasta, luomusta sekä sesonkien raaka-aineista. Joka päivä on kaikille tarjolla myös kasvisruokaa. Käytämme päivittäin runsaasti luomuraaka-aineita ruoanvalmistuksessa ja luomuhankinnat on mainittu myös organisaation strategiassa. ”kertoo emäntä Leena Ojala, Lappeenrannan steinerkoulusta.
Luomu tukee lasten kasvua parhaiten
”Käytämme luomutuotteita niiden puhtauden takia. Luomua hankitaan mahdollisimman läheltä. ” -sanoo Heidi Pekkarinen Marjatta-koulusta
Tätä ei kukaan pysty matkimaan
”Olemme aina tehneet alusta saakka kaiken itse, mutta se ei enää riittänyt kilpailuvaltiksi. Päätimme siirtyä Härmän Ratissa kokonaan luomuun. Tätä ei kukaan pysty matkimaan.” -täräyttää ravintoloitsija Juha Ollila.
Luomuosaaminen näkyväksi
Vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat osa ISS:n strategiaa ja viestinnän tärkeitä teemoja, jotka ohjaavat jokapäiväistä tekemistä. ISS Ruokailupalvelut on jo vuosia vastannut asiakkaiden kysyntään ja toteuttanut omaa strategiaansa tarjoamalla luomua aina, kun siihen on mahdollisuus. Nyt on aika tehdä näkyväksi luomuosaaminen, joka kätkeytyy hankintaketjuun ja keittiöihin.
Luomu tutuksi tuleville ammattilaisille
”Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, koska haluamme edistää luomun käyttöä ja tietoisuutta luomun eduista ympäristölle sekä tuoda asiakkaille ja opiskelijoille luomutuotteiden käyttöä tutuksi. Luomun hankintaan vaikuttaa saatavuus, joka on samalla myös haasteena. Luomutuotteita pyritään lisäämään koko ajan, mutta seuraavalle portaalle pääseminen on aika haasteellista” - kertoo Eliisa Ylinen, Seinäjoen ammattikorkeakoulun lehtori.
Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia
Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalvelujen kaikki Savon Catering ravintolat tarjoavat kahden tähden luomuruokaa ja ovat Portaat Luomuun -ohjelmassa portaalla 4. Sakkyn ravintoloissa tarjotaan luomuna mm. leipää, maitoa, piimää, oivariinia, pastaa, puurohiutaleita ja salaattilinjastossa yrttimaustetta sekä öljyä.
Luomusta positiivista palautetta
Luomutuotteet ovat pääsääntöisesti hieman arvokkaampia kuin tavanomaisesti tuotetut elintarvikkeet. Eckerö Linella halutaan hankinnoissa katsoa kokonaisuutta ja panostaa laatuun sekä muihin yhtiölle tärkeisiin valintakriteereihin.
Päättäjät! Laatikaa selkeät strategiat luomulle ja vaatikaa niiden toteuttamista
Tällaiset terveiset lähettää Muuramen kunnan ravitsemispäällikkö Ilja Saralahti kuntien päättäjille. Luomun käytön lisääminen on linjattu yhdeksi tavoitteeksi Suomen hallituksen Lisää luomua –luomualan kehittämisohjelmassa. Tavoitteen saavuttamiseksi myös kuntien päättäjien on laadittava selkeä strategia luomun käytön lisäämiselle ja seurattava niiden toteutumista. Pelkkä kirjaus kunnan strategiassa ei riitä. Ruokapalveluille on myös annettava riittävät resurssit tavoitteen toteuttamiseen.
Luomu on osa matkailuelämystä Majatalo Boxissa
Sipoossa sijaitseva B&B-tyyppinen Majatalo Box Värdshuset hemmottelee matkailijoita idyllisellä maalaismiljööllä ja herkullisilla luomuelämyksillä. Pienen majatalon yhteydessä toimivassa Handelsmans Caféssa lähes kaikki ruoka on luomua.
Luomua helppo saada ja käyttää
”Ruoalla on tärkeä rooli meidän kaikkien hyvinvoinnissa. Meillä Kallio-Kuninkalassa ruoanvalmistuksen keskeisinä kriteereinä korostuvat luomuruoka, sesonginmukaisuus, lähituottajat, eettisyys. Pidän tärkeänä myös sitä, että ruoka on aina alusta asti henkilökuntamme valmistamaa. Haluan tarjota asiakkaille puhdasta ja ravitsemuksellista ruokaa, jonka tuotantokriteerit ja alkuperä ovat kaikille selvitettävissä. Koen, että näillä pienillä tekemilläni valinnoilla on suurempi merkitys, jos saamme asiakkaat innostumaan näistä samoista asioista” kertoo Jutta Salmi, Salmi Cateringin yrittäjä. Salmi jatkaa entisen yrittäjän jalanjäljillä Kallio-Kuninkalan kurssikeskuksen keittiössä Järvenpäässä.
Luomua, mitäpä muuta!
Oppilasravintola Timjamissa käytetään luomua, koska lapsille halutaan tarjota puhdasta ja hyvän makuista ruokaa. Runsas luomunkäyttö lähtee jo steinerpedagogiikan perusteista. Käytännössä luomuna käytetään kaikki, mitä on järkevästi saatavissa. Tieto, miten ruoka on tuotettu, on tärkeä. Maaperän, tuottajien, eläinten, keittiöhenkilökunnan ja koko ruokaketjun vastuullinen toiminta maistuu lautasella.