Portaat luomuun -ohjelman uusi aikakausi alkaa – ohjelma siirtyy tiiviimmin osaksi luomun arvoketjua

Portaat luomuun -ohjelman ylläpito siirtyy maaliskuusta alkaen Pro Luomu ry:lle, mikä vahvistaa ohjelman jatkuvuutta ja yhteistyötä koko luomuketjussa. Siirron myötä avautuu uusia mahdollisuuksia kehittää entistä paremmin luomun saatavuutta ja luomun käyttöä ammattikeittiöissä.

Portaat luomuun -ohjelman ylläpito siirtyy maaliskuusta alkaen Pro Luomu ry:lle, mikä vahvistaa ohjelman jatkuvuutta ja yhteistyötä koko luomuketjussa. Siirron myötä avautuu uusia mahdollisuuksia kehittää entistä paremmin luomun saatavuutta ja luomun käyttöä ammattikeittiöissä.

Portaat luomuun -ohjelma on menestyksekkäästi auttanut ammattikeittiöitä luomun käytön lisäämisessä jo yli 20 vuotta. Vuosien aikana ohjelmaa on kehitetty vastaamaan ammattikeittiöiden tarpeita. Portaat luomuun -ohjelmalla on myös merkittävä rooli arvoketjussa luomun saatavuuden ja kulutuksen kehittämisen vauhdittajana. Ohjelmaa on tähän asti ylläpitänyt Savon koulutuskuntayhtymä ja Savon Koulutus Oy.

Siirtoon mahdollisesti liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia täältä

Luomuohjelman toimintaan tulee uusi vaihde, kun maaliskuusta 2025 alkaen ylläpito siirtyy luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu ry:lle. Siirto varmistaa ohjelman toiminnan jatkuvuuden sekä vahvemman yhteistyön kehittämisen, kun koko arvoketju tuottajista jalostavaan teollisuuteen ja ammattikeittiöihin on saman sateenvarjon alla. Myös Pro Luomun vahva osaaminen kuluttajaviestinnässä tukee ohjelman ja siihen kuuluvien toimijoiden näkyvyyttä.

”Olemme enemmän kuin tyytyväisiä, että Portaat luomuun -ohjelma siirtyy Pro Luomulle. Se vahvistaa Pro Luomun toimintaa ja tuo meille syvällisempää asiantuntemusta ammattikeittiömarkkinoista. Tämä avaa myös uusia mahdollisuuksia ammattikeittiöille ja luomua jalostaville yrityksille, esimerkiksi ammattilaisten tarpeista lähtevään tuotekehitykseen, saatavuuteen liittyvien haasteiden ratkaisemiseen ja ohjelman tunnettuuden parantamiseen”, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Alusta asti luomuohjelman tavoitteena on ollut auttaa kaiken kokoisia, julkisia sekä yksityisiä ammattikeittiöitä luomun käytön lisäämisessä sekä kehittää luomumarkkinoita. Historiansa aikana ohjelma on kasvattanut yhteistyöverkostoa ja kehittänyt luomumarkkinoita merkittävästi.

Luomun käytön edistäminen ammattikeittiöissä Portaat luomuun -ohjelman kautta alkoi vuonna 2002, tuolloisen Savon ammatti- ja aikuisopiston aktiivisten ja innovatiivisten työntekijöiden halusta kehittää julkisten ruokapalveluiden hankintoja vastuullisemmaksi. Portaat luomuun -ohjelma sai toiminnan käynnistämiselle maa- ja metsätalousministeriön hankerahoitusta. Vuodesta 2015 ohjelma on toiminut maksullisena palveluna.

”Savon koulutuskuntayhtymän ja Savon Koulutus Oy:n pitkäjänteinen kehitystyö on tullut aika siirtää seuraavaan vaiheeseen. Portaat luomuun-toiminta ja kehitystyö jatkuu uudessa, luontevassa kodissa. Luotamme Pro Luomu ry:n sitoutumiseen toimintaan ja uskomme sen olevan juuri sopiva lisä heidän laadukkaaseen toimintaansa. Mielestämme tämä on luonteva siirtymä myös asiakkaiden kannalta. Kiitämme osaltamme kaikkia yli 20 vuoden yhteisen matkamme aikaisia yhteistyökumppaneita ja toivotamme mitä parhainta menestystä ohjelman uudelle aikakaudelle”, kommentoi Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kosunen.

Portaat luomuun -ohjelma on jatkossa oma erillinen toiminto osana Pro Luomun toimintaa. Luomuohjelman asiakkaat eivät liity automaattisesti Pro Luomun jäseniksi siirron yhteydessä. Siirto uudelle ylläpitäjälle ei vaikuta luomuohjelman asiakkaisiin eikä edellytä heiltä toimenpiteitä. Ohjelma toimii keskeytyksettä kuten ennenkin, ja sen koordinoinnista vastaa myös jatkossa asiantuntija Anu Arolaakso.

"Olen iloinen, että ohjelman mukana siirtyy myös asiantuntija vahvistamaan Pro Luomun tiimiä osaamisellaan. Anu Arolaakso tuo Pro Luomulle tärkeää osaamista luomun käytöstä ammattikeittiöissä ja tukee ohjelman kehitystä ja vaikuttavuutta”, sanoo Lamminparras.

Arolaakso on vastannut Portaat luomuun -ohjelman toiminnasta 2011 lähtien. Arolaaksolla on vahvaa osaamista projektien suunnittelusta sekä hallinnoista, ammattikeittiöiden kestävien hankintojen ja toimintojen edistämisestä. 

Hienoa, että Portaat luomuun -ohjelma liittyy osaksi Pro Luomu ry:n toimintaa. Toivon, että tämän kautta saamme uusia asiakkaita liittymään ohjelmaan ja luomun käytölle lisänäkyvyyttä kuluttajien suuntaan. Odotan myös innolla uusia avauksia ammattikeittiöiden ja luomuyritysten yhteistyön lisäämiseksi,”  iloitsee Anu Arolaakso.

Maa- ja metsätalousministeriö on teettänyt ohjelman toiminnasta vaikuttavuusselvityksen.  Torstaina 13.3. klo 13.30–15 järjestettävässä webinaarissa kuullaan selvityksen tuloksia. Webinaari on kaikille avoin ja maksuton. Ohjelma ja ilmoittautuminen: Webinaari: Lisää luomua lautaselle 13.3. - Ammattikeittiöiden luomuohjelman vaikuttavuus ja kehittäminen - Pro Luomu

Lisätietoja:

Aura Lamminparras, toiminnanjohtaja, Pro Luomu ry,
puh. 040 556 8097, aura.lamminparras@proluomu.fi

Anu Arolaakso, asiantuntija, Savon koulutuskuntayhtymä, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

Jukka Kosunen, toimitusjohtaja, Savon Koulutus Oy, puh. 044 785 8200, jukka.kosunen@sakky.fi

  • 28.02.2025