Turun KASVIS-ravintolassa lautasella on lähiluomua
Turun KASVIS-ravintolassa lautaselle saa lähiluomua
KASVIS-ravintola on ilahduttanut turkulaisia maukkailla lounailla jo 20 vuoden ajan. Iso osa ravintolan raaka-aineista tulee lähialueen luomutiloilta.
KASVIS sijaitsee aivan Turun sydämessä, mutta hieman piilossa ydinkeskustan vilinältä Yliopistonkadun sisäpihalla. Ravintola tarjoaa nimensä mukaisesti kasvisruokaa, joskaan aivan kaikki valikoimassa ei ole täysvegaanista. Joissain ruoka-annoksissa käytetään maitotaloustuotteita, mutta myös vegaaninen vaihtoehto on aina saatavilla.
Ravintolan perusti vuonna 2004 Turun Etra ry, jonka missiona on edistää terveitä elämäntapoja. Kasvisruoan tarjoamisen lisäksi se tekee mm. tupakkavalistusta alakoululaisille ja järjestää vuosittain kuntokilpailun kannustaakseen ihmisiä liikkumaan.
KASVIS-ravintolassa lounastaa kuukausittain yli 2 000 ruokailijaa. Ravintolapäällikkö Suvi Hautakoski kertoo, että asiakaskunta on monenkirjava.
– Tyypillisesti he ovat lähellä työskenteleviä tai asuvia henkilöitä. Suurin osa on kanta-asiakkaita, jotka käyvät viikoittain tai jopa päivittäin, hän tarkentaa.
Lounasruoan lisäksi ravintolasta voi tilata pitoruoat perheen juhliin, kuten lakkiaisiin tai syntymäpäiville.
”Luomu on parempi vaihtoehto”
KASVIS liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2010, mutta luomuraaka-aineita sen valikoimassa on ollut toiminnan alusta lähtien. Hautakoski arvioi, että ensimmäisiä luomutuotteita ovat olleet juurekset, kuivatuotteet ja salaatit.
Syy luomun pitkäaikaiseen suosimiseen on yksinkertainen:
– Luomu on parempi vaihtoehto sekä ihmiselle että luonnolle, ravintolapäällikkö toteaa.
Nykyään KASVIS on Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla 4, eli se käyttää vähintään kahdeksaa merkittävää raaka-ainetta luomuna. Ravintolan luomuvalikoima on huikea: kaikki kuivatuotteet kuten viljat, pavut ja linssit sekä laaja valikoima erilaisia kasviksia ja juureksia, esimerkiksi peruna, porkkana, selleri, palsternakka, punajuuri, lanttu ja kurpitsa.
– Kesällä enemmän, kun saadaan juuresten ja kaalin lisäksi tuoreet salaatit, kurkut, tomaatit, kesäkurpitsat ynnä muut. Luomua ovat myös tee ja kahvi sekä jauhot, joista leivomme sämpylät ja ruisleivän luomu-juureen, Hautakoski lisää.
Luomutiloille kiitos yhteistyöstä
KASVIS-ravintola on vuosien saatossa luonut hyvät yhteydet lähialueen luomutuottajiin, ja hankkii niiden ansiosta paljon tuoreita vihanneksia, juureksia ja jauhoja suoraan lähellä sijaitsevilta luomutiloilta. Kuivatuotteet kuten viljat ja pavut tulevat puolestaan luomutukusta.
Hautakosken mielestä luomutuotteiden hankinta ei teetä sen enempää työtä kuin tavanomaistenkaan raaka-aineiden.
– Luomutuotteita on saatavilla hyvin, eikä hankinta ainakaan enää ole työlästä, kun on valmiit kontaktit. Oikeastaan se on helpompaa, viljelijät soittavat ja kertovat mitä on tarjolla, ja tuovat tuotteet perille asti, hän huomauttaa.
Ravintolapäällikkö Hautakoski haluaakin lähettää terveiset ja kiitokset hyvästä ja pitkästä yhteistyöstä Kaarlejoen luomutilalle, Mikolan Luomutilalle, Riihipuodille sekä Aduki-luomutukulle.
Ruokaa kehutaan päivittäin
Luomun käytöstä kerrotaan KASVIS-ravintolan asiakkaille varsin kattavasti.
– Meillä on seinillä esillä Portaat luomuun -diplomi ja ohjelman materiaalia, sekä tietoa, mitä kaikkea meille tulee luomuna ja mistä. Myös nettisivuilla kerrotaan luomun käytöstä, Hautakoski listaa.
Asiakkailta tulee palautetta luomun käytöstä vain vähän. Hautakoski toteaa, että ruokaa kyllä kehutaan päivittäin.
– Itselle on jäänyt mieleen valtavan kokoiset kurpitsat, joita saatiin lähituottajalta, hän hymyilee.
KASVIS-ravintola: https://www.turunkasvisravintola.fi/
kuvat: KASVIS-ravintola