Porvoossa luomu on ilmastoteko
Porvoossa luomu on ilmastoteko
Porvoon päiväkodeissa ja kouluissa syödään luomuruokaa, koska kaupunki haluaa tehdä ilmastotekoja. Luomun käyttöä on lisätty sen verran reippaasti, että Porvoon ateriapalvelut pokkasi Luomu SM 2024 -kilpailun voiton omassa sarjassaan.
Porvoon ateriapalvelut valmistaa päivittäin noin 9 000 ruoka-annosta kaupungin koululaisille ja päiväkotilapsille. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, ja koululaisille kasvisvaihtoehto on muutenkin tarjolla joka päivä. Ruoanvalmistuksessa otetaan huomioon myös allergiat ja erityisruokavaliot, joiden mukaan tehdään 400 annosta per päivä.
Kehittämispäällikkö Christina Komu Porvoon ateriapalveluista muistuttaa, että kouluissa ja päiväkodeissa ruokailutilanne on paljon muutakin kuin ruokaa: se on psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämistä sekä opetus- ja kasvatustoimintaa.
– Jokainen työntekijämme osallistuu ruokakasvatukseen. Hyvä ruokailukokemus syntyy yhteistyössä koulujen ja päiväkotien muun henkilöstön kanssa, hän korostaa.
Luomu SM -voitto tuli iloisena yllätyksenä
Porvoon ateriapalvelut liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2017 ja on nyt portaalla neljä, eli ruoanvalmistuksessa käytetään vähintään kahdeksaa merkittävää raaka-ainetta luomuna. Komu kertoo, että luomun käytön taustalla on kaupungin strateginen päätös.
– Porvoon kaupunkistrategiassa on yhtenä tavoitteena olla ilmastotekojen kaupunki. Luomu on osa sitä, hän sanoo.
Lokakuun alussa Porvoon ateriapalvelut vei voiton Luomu SM 2024 -kilpailussa, koska onnistui edellisvuonna nostamaan eniten luomun käyttöä julkisten ruokapalvelujen sarjassa.
– Voitto tuli meille iloisena yllätyksenä ja kannustaa tietenkin pohtimaan luomun lisäämistä, Komu sanoo.
Luomulihasta tehty Porvoon pata maistuu
Porvoon ateriapalveluiden säännöllisesti käyttämistä raaka-aineista luomua on maito ja puurohiutaleet. Koululaisille ja päiväkotilapsille on tarjolla luomuna myös jogurttia ja piimää sekä joitakin yksittäisiä raaka-aineita, kuten tofua.
– Hernekeiton herneet on juuri päätetty vaihtaa luomuksi, Komu kertoo.
Luomun hankintaan vaikuttavat saatavuus, toimitusvarmuus, laatu ja hinta. Hankinta on keskitetty, mutta joinakin vuosina valikoimaan on ostettu paikallisilta tuottajilta luomulihaa ja luomuomenoita.
– Luomulihasta tehty Porvoon pata on ollut erityisen suosittua, Komu huomauttaa.
Luomun käytöstä ei erikseen informoida asiakkaita, mutta esimerkiksi luomumaidon käytöstä kerrotaan Porvoon kaupungin verkossa olevalla ruokalistasivustolla. Komu toteaa, että luomutuotteet jakavat mielipiteitä, sillä joidenkin tahojen mielestä hankintapäätösten pitäisi perustua vain esimerkiksi hintaan.
Ympäristökuormitus alas monin tavoin
Ympäristön hyvinvointiin kiinnitetään Porvoon ateriapalveluissa huomiota muutenkin kuin luomun käytöllä. Ruoanvalmistuksen ympäristökuormitusta pyritään vähentämään mm. käyttämällä keskuskeittiössä energiatehokasta kylmävalmistusmenetelmää, tuottamalla osa sähköstä rakennuksen katolla olevilla aurinkopaneeleilla ja hyödyntämällä laitteistojen tuottama lauhdelämpö.
Lisäksi keskuskeittiöllä pakataan kouluihin ja päiväkoteihin lähtevät ruoat kartonkivuokiin, jotka poltetaan käytön jälkeen lämpöenergiaksi. Juoksevien asioiden hoitoon liikelaitoksella on käytössä sähköauto.
Christina Komu kertoo, että aterioiden raaka-aineissa pidetään yllä yli 70 % kotimaisuusastetta. Hävikkiä minimoidaan tilaamalla raaka-aineita kysynnän mukaan.
– Seuraamme hävikkiä joka päivä ja pyrimme vähentämään sen määrää entisestään esimerkiksi hyvällä suunnittelulla ja ruokakasvatuksella, hän lisää.
Lue lisää Porvoon Ateriapalveluiden vastuullisuudesta täältä.