Tarinat

Ravintola-asiakkaan eli sinun lautaseltasi löytyy yhä useammin luomua. Ruoka-alan ammattilaiset kertovat käyttävänsä luomua sen hyvän maun ja laadun vuoksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. 

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia tarinoita luomua käyttävistä ravintoloista ja ruokapalveluista.


Keudan aamut alkavat luomupuurolla

Keudan aamut alkavat luomupuurolla

Keudan aamut lähtevät liikkeelle luomupuurolla, josta tulee kiitosta niin opiskelijoilta kuin henkilöstöltä. Keski-Uudellamaalla toimivan koulutuskuntayhtymän ravintoloissa käytetään useita luomutuotteita, ja niiden valikoimaa haluttaisiin edelleen laajentaa.

Keuda on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä. Se on seitsemän kunnan omistama koulutuskuntayhtymä, jolla on kymmenen toimipistettä Keski-Uudellamaalla. Keudassa opiskelee vuosittain noin 12 000 opiskelijaa.  

Kun oppilaitos on iso, on opiskelijaravintoloitakin oltava enemmän kuin muutama. Keudalla niitä on viidellä eri paikkakunnalla yhteensä yhdeksän, ja lisäksi yksi kahvila. Keudan ravintolat tarjoavat lukukausien aikana päivittäin noin 2 000 ateriaa.

Keudan arvoiksi on kirjattu vastuullinen, aktiivinen ja uniikki. Vastuullisuus oli päällimmäinen motiivi myös silloin, että Keuda liittyi Portaat luomuun -ohjelmaan vuonna 2012.

– Halusimme toimia vastuullisesti ja saada luomulle näkyvyyttä. Keudan toimipisteet sijaitsevat laajalla alueella Keski-Uudellamaalla, joten näkyvyyttä saatiinkin heti laajasti, kertovat Keudan ravintolapäälliköt Nina Rämänen ja Liisa Immonen.

Omaa luomutuotantoa Mäntsälässä

Luomu on Keudassa vahvasti läsnä myös monien alojen opinnoissa. Koululla on omaa luomupuutarhatuotantoa Mäntsälässä, jossa sijaitseva Keuda Saaren kartanon viljelemät salaatit ja yrtit ovat kokonaan luomutuotantoa. Luomu tulee siten tutuksi osana opintoja Mäntsälässä koulutettaville luonnonvara-alan ja maarakennuksen ammattilaisille.

Keudan kestävän kehityksen koordinaattori Jenna Kauppi kertoo, että myös ravintola-alan opiskelijat hyödyntävät oman koulun luomutuotteita.

– Kokkiopiskelijat käyttävät Saaren puutarha-alan tuotteita päivittäin, ja logistiikka-alan opiskelijat kuljettavat luomuvihanneksia osana opintojaan eri opetuskeittiöihin. Opiskelijaravintolat Lusikkalinna Mäntsälässä ja Perttula Nurmijärvellä tarjoavat Keudan omia luomutuotteita muun muassa salaattipöydän antimissa, Kauppi täydentää.

Lisäksi Saaren kartanossa järjestetään vuosittain luomuaiheinen tapahtuma Suomen luonnon päivänä, jota vietetään tänä vuonna lauantaina 31.8. 

– Tapahtumassa on tarjolla luomuruokaa ja maistatuksessa luomuvihanneksia, ja luomupellolla esiintyy bändi. Tervetuloa mukaan tapahtumaan! Kauppi toivottaa.

Toiveena laajentaa valikoimaa

Ravintolapäälliköt Rämänen ja Immonen muistelevat, että Keuda otti heti luomutaipaleensa alussa käyttöön useita luomuraaka-aineita kahvilatuotteista jauhoihin. Luomumaito tuli Keudan valikoimaan vuonna 2017, ja on pysynyt matkassa siitä lähtien.

– Kahvilatuotteilla kuten jogurteilla ja juomilla saa luomulle helposti näkyvyyttä, kun välitystuotteissa on luomu-sana tai luomumerkki isosti esillä, ja tuotteita mainostetaan somessa näkyvästi, he huomauttavat.

Nykyään Keuda on Portaat luomuun -ohjelmassa portaalla neljä, jonka kriteerinä on vähintään kahdeksan merkittävää luomuraaka-ainetta käytössä säännöllisesti. Keudan käytössä on yhteensä 17 eri luomutuotetta, mm. kahvia, erilaisia puurohiutaleita, maitoa ja maitotuotteita, tofua ja jauhoja. Kahvilavalikoimassa on mm. luomuappelsiinimehua, -teetä ja -kaurajuomaa.

– Toiveena on laajentaa luomutuotteiden valikoimaa mm. leivontatuotteiden puolelle, jotta voisimme leipoa lounaalle kouluruokasuositusten mukaista luomuleipää. Kotimainen luomuporkkana - ja peruna olisivat hieno lisä lounasvalikoimaan, Rämänen ja Immonen visioivat.

Luomupuuro maistuu kaikille

Luomuraaka-aineista kerrotaan asiakkaille monikanavaisesti: tieto luomun käytöstä merkitään annosten kohdalle sekä ruokalistoille että linjastolle, minkä lisäksi luomusta kerrotaan ruokasalien ja info-tv:n tiedotteissa. Luomulle annetaan näkyvyyttä myös Keudan somessa.

Palautetta luomun käytöstä tulee jonkin verran, sillä Keudan opiskelijat ovat kiinnostuneita kestävästä kehityksestä. Etenkin yksi luomuruoka on noussut suureen suosioon:

– Tarjoamme joka aamu Keudan opiskelijoille sekä henkilökunnalle luomuhiutaleista valmistettua aamupuuroa, tämä tuo kovasti kiitosta, Rämänen ja Immonen kertovat.

Hinnoittelu vaikuttaa käyttömahdollisuuksiin

Keudan luomutuotteet hankitaan keskitetysti Kesprosta: osin siksi, että kuljetusten päästöt halutaan minimoida ja osin siksi, että koulutuskuntayhtymä kuuluu Hanselin puitesopimukseen.

Ravintolapäälliköiden kokemuksen mukaan luomun saatavuus on kehittynyt hieman viimeisten 12 vuoden aikana, joiden kuluessa luomutuotteiden valikoima on laajentunut muutamilla tuotteilla. Saatavuus kuitenkin vaihtelee yhä jonkin verran, mikä on isolle ruokapalvelulle ongelmallista.

– Olemme pitkälti riippuvaisia Hanselin tuotevalikoimasta. Luomun hinnoittelu vaikuttaa suuresti siihen, ettemme voi käyttää luomutuotteita monipuolisemmin, he huomauttavat.

Rämänen ja Immonen lähettävätkin tavarantoimittajille ja Hanselin puitesopimukseen hankintapäätöksiä tekeville sellaisia terveisiä, että ruokapalveluissa haluttaisiin luomutuotteita käyttöön nykyistä enemmän julkisille toimijoille sopivampaan hintaan.

Tutustu Keudan vastuullisuuteen täältä ja ravintolapalveluihin täältä

Teksti: Minna Nurro
Kuvat: Keuda

Jaa artikkeli

Ammattilaisille

Haluatko lisää luomua ruokalistalle?